Verslag British Open 2014

Team NKA-IFK Holland naar huis zonder bekers, maar is wel 2 Yondanners rijker
Zeer hoog niveau karateka's aanwezig op 38th British Open Knockdown Tournament 2014


Zoals iedere editie was ook dit jaar een NKA delegatie van deelnemers, coaches, scheidsrechters en toeschouwers aanwezig tijdens de British Open in Crawley. Uiteindelijk wisten de vier deelnemers geen podiumplaatsen te behalen, maar twee Sensei's werden wel verrast met de uitreiking van de 4e Dan-graad.

Vrijdag 10 oktober vertrok de grote delegatie richting Crawley, een voorstad van het grote Londen en jaarlijks de gastlocatie voor het oudste Kyokushinkai karatetoernooi van Europa. Een gedeelte ging met de auto en de boot, terwijl de rest van de groep met het vliegtuig richting Engeland ging. Hier aangekomen werd er nog even getraind in de parkeergarage van het hotel waarna Remco Koolhaas (lichtgewicht), Kelvin Tienstra (middengewicht), Roel Noordman en Jan van Beek (beiden zwaargewicht) zich samen met bondscoaches Stephano Blokland en Erwin Idema naar de medische controle en weging begaven. Iedereen was goed op gewicht waardoor de rest van de middag en avond kon worden gebruikt om Crawley en haar horecagelegenheden te verkennen. Normaal gezien zou Priscilla Lambregtse ook deelnemen aan het toernooi, alleen vanwege een vervelende griep moest ze zich op het laatste moment terugtrekken.

De volgende dag moesten de scheidsrechters vanuit de NKA (Peter Fens, Elze Fens, Kevin van der Boor, Siewert van der Zweep, Lloyd Lawson en Sylvia van der Bijl) al vroeg uit de veren om aan de slag te gaan bij de cadets en novices (jeugd en beginners), de rest kon nog even blijven liggen aangezien het internationale toernooi pas rond de middag begon. En een internationaal toernooi was het zeker! Ruim 160 deelnemers uit meer dan 20 landen waren naar Engeland gekomen om de prestigieuze titel in de wacht te slepen. Van Rusland tot Zweden en van Spanje tot Nederland; het niveau van de deelnemers loog er niet om.

Debuut Remco erg indrukwekkend

Het was enige tijd geleden dat Remco Koolhaas van Sportsclub Sushiho aan een karatetoernooi had deelgenomen, maar dat was niet te zien tijdens z'n debuut op de British Open. Remco was ingedeeld tegen de kampioen van 2012: Spencer Bennet. Twee rondes lang deden de heren niet voor elkaar onder, vandaar dat er planken moesten worden gebroken na de zenuwslopende partij. Beide heren braken de opgegeven planken, alleen brak Spencer in totaal vijf planken en Remco vier. Hierdoor lag Remco helaas uit het toernooi, maar hij kan met trots terugkijken op z'n prestatie.

Kelvin laat z'n knieŽn vliegen

De 22-jarige karateka van Bushido Dojo was in de eerste ronde uitgeloot tegen de Engelsman Luke Baldwin. Luke zal deze wedstrijd nog lang herinneren; de knieŽn en trappen vlogen namelijk om zín oren. En niet alleen om zín oren; hij was al snel een tand kwijt door een welgemikte knie van Kelvin welke Luke tijdens de jogai netjes bij zijn coach inleverde. Kelvin wist vervolgens een waza-ari te scoren met een jodan mawashi geri en trok zo zeer overtuigend de winst naar zich toe.
In de tweede ronde kwam Kelvin uit tegen de Spanjaard Jonatan Redondo. Het was een geduchte tegenstander waarbij Kelvin alles moest geven. Twee minuten lang was de spanning te snijden op en rondom de tatami, maar helaas kozen de scheidsrechters voor Jonatan als winnaar. Uiteindelijk wist Jonatan ook de eerste prijs te behalen aan het eind van de dag.

Roel verliest in tweede ronde van Rus

De karateka van Nintai Dojo was met z'n 92 kilo ťťn van de lichtere deelnemers in de zwaargewichtklasse. In de eerste ronde kwam hij uit tegen de Engelsman Sarulias Radvinauskas. Ook deze Engelsman heeft geen positieve ervaring met het Hollandse geweld; na ongeveer een minuut had Roel de winst al te pakken dankzij z'n krachtige stoottechnieken.
In de volgende ronde trof Roel de Rus Andrey Vidiulin. Beide karateka's begonnen bekeken aan de partij en bestookten elkaar met stoottechnieken en low-kicks. Toen Roel echter opzij stapte kreeg hij een krachtige low-kick aan de binnenkant van z'n bovenbeen te verduren. Helaas herstelde hij niet snel genoeg en verloor hij de partij op Ippon.

Jan verliest vanwege trap op knie

De eerste ronde van het toernooi was de 32-jarige karateka van Karateclub Noritsu vrijgeloot, in de tweede ronde kon hij echter meteen aan de bak. Hij trof namelijk de ervaren ex-IKO vechter Nikolai Davydov uit Rusland. De eerste ronde ging gelijk op en eindigde in een hike-wake. In de tweede ronde kwam een lowkick van Nikolai echter op de knie van Jan terecht waardoor z'n knieschijf wegschoot. Helaas werd deze niet-toegestane techniek beloond met een Ippon en lag Jan uit het toernooi.

Helaas vielen de karateka's van de NKA dit jaar dus - in tegenstelling tot de voorgaande edities - niet in de prijzen. Uiteindelijk waren het de grote teams van Rusland en Spanje die een sterke indruk achterlieten. Het niveau van de deelnemers was dit jaar erg hoog, hoogstwaarschijnlijk met het Europese kampioenschap in Bulgarije op komst (waar de NKA uiteraard ook weer van de partij is).

Kevin en Stephano ontvangen 4e Dan-graad uit handen van Hanshi Arneil

Aan het eind van de dag werden diverse Shihans en Sensei's verrast met een extra gouden streep, zo ook Sensei Kevin van der Boor en Sensei Stephano Blokland van Nintai Dojo. Na vele jaren de 3e Dan te hebben gedragen en zich te hebben ingezet voor Kyokushin karate werden ze verrast met het diploma voor de 4e Dan. Uiteraard werd dit 's avonds op gepaste wijze gevierd aan de bar!
[back]